Polen Alerjisi Tedavisi İçin Doktora Gitmeden Önce Neler Yapılmalı?

Polen Alerjisi Tedavisi İçin Doktora Gitmeden Önce Neler Yapılmalı?

İlkbahar ve yaz aylarında; gözlerde kaşıntı, kızarıklık, akıntı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi polen alerjisini düşündüren şikayetler yaşıyorsanız bir uzman alerji doktoru tarafından görünmenizde fayda vardır. Bir uzman alerji doktoru sizi muayene edeceği zaman yanınızda varsa önceden yaptırmış olduğunuz tetkikler ve filmleri de getiriniz lütfen. Buradaki maksadımız tetkikleri ve filmleri gereksiz yere tekrarlamamaktır. Burada bir önemli nokta da kullandığınız ilaçlarla ilgili. Eğer alerji testi yapılacaksa kullandığınız alerji ilaçlarını, varsa nezle ve soğuk algınlığı ilaçlarını yaklaşık bir hafta öncesine kadar kesmeniz gerekiyor. Çünkü bu ilaçlar bazen alerji testini engelleyebiliyor.

Polen Alerjisinde Aşı Tedavisi Nasıl Uygulanır

Yetişkinlerde Polen Alerjisinde Aşı Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Polen alerjiniz korunma yöntemleri ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınamıyorsa alerji doktoru uzmanınız aşı tedavisi önerebilir. Aşı tedavisinde iki temel yöntem kullanılmaktadır. İlk yöntem subkutan enjeksiyon dediğimiz alerji aşısı olarak duymuş olabileceğiniz yöntemdir. Burada önce haftalık olarak yapılan iğneler daha sonra belli bir kontrol sağlandıktan sonra aylık periyotlar halinde hastaya uygulanmaktadır. İkinci yöntem ise sublingual dediğimiz dil altı aşı tedavileridir. Dil altı aşı tedavisi, dil altı damla veya tablet şeklinde kullanılabilir. Dil altı tedavisini hasta kendisi uygulayabilmektedir. Dolayısıyla özellikle sürekli doktorun yanına gidemeyecek olan çalışan hastalarımız için tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Enjeksiyon veya dil altı yöntemle uygulanan aşı tedavisi çoğu alerji hastamızda başarılı sonuçlar verebilmektedir. Dolayısıyla gerektiğinde bir alerji uzmanı tarafından kullanılması uygundur.

Yetişkinlerde Polen Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Yetişkinlerde Polen Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Başvurduğunuz uzman alerji doktorunuz sizde eğer alerjik bir hastalıktan şüpheleniyorsa öncelikle tabi ki de detaylı öykünüzü aldıktan sonra fizik ve fizik muayenenizi yaptıktan sonra bazı alerji testleri yapmak isteyebilir. Alerji tanısı koymak için cilt testleri ve kan testleri kullanabiliyoruz. Alerji test sonuçlarıyla mevcut şikayetlerinize sebep olan alerjenler saptanabilir. Tabi ki bu hastalığın teşhisinde sadece testlere dayanmıyoruz. Test sonuçlarını mevcut şikayetlerle ve hastanın muayene bulgularıyla örtüştürmek çok önemli. Bunu yapabilecek olan da bu konuda özel uzmanlık eğitimi alan alerji uzmanlarıdır. Bu nedenle eğer sizde de polen alerjisine ait belirtiler mevcutsa bir uzman alerji doktoru tarafından görünmeniz faydalı olacaktır.

Polen Alerjisinin İlaç ile Tedavisi Nasıldır?

Polen Alerjisinin İlaç ile Tedavisi Nasıldır?

Polen alerjisi olan hastalarımızda gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, burunda akıntı, hapşırma ve burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, damakta ve genizde kaşıntı en sık rastladığımız şikayetlerdir. Bu şikayetleri gidermek için kullandığımız ilaçlar başta antihistamin dediğimiz tabletler ve şuruplar gerekiyorsa ve de lüzum halinde kullandığımız burun spreyleridir. Antihistaminlerle kontrol altına alamadığımız göz şikayetlerinde göz damlalarını kullanabilmekteyiz. İlaçlarla kontrol altına alamadığımız polen alerji şikayetleri için aşı tedavisi uygulamak mümkün. Tabi ki aşı tedavisini bu konuda eğitim almış uzman bir alerji doktoru tarafından yapılması sizin için daha faydalı olacaktır.

Polen Alerjisinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Polen Alerjisinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer sizde de ilkbahar ve yaz aylarında gözlerde kaşıntı kızarıklık, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi polen alerjisini düşündüren şikayetler varsa ve bir alerji uzmanı tarafından değerlendirildiğinizde polen alerjisi tanısı konmuşsa bu aşamada kullanılabilecek temel 3 basamaklı bir tedavi yaklaşımımız bulunmaktadır. 1. basamak genellikle korunma yöntemleri oluyor. 2. basamak muhtelif ilaçların kullanımı 3. basamakta da gerekiyorsa aşı tedavileri. Polen alerjisi olan hastalarımız bu 3 basamaklı yaklaşımla tedavi olabilmektedir. Bunun için tabi ki bir uzman alerji doktorunun yönetiminde olmalarında fayda vardır.

Polen Alerjisinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Yetişkinlerde Polen Alerjisinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Polenlerin gün içinde en çok güneşli ve rüzgarlı havalarda yoğunlaştığını biliyoruz. Yağmurlu ve akşam saatleri sizin daha rahat hissedebileceğiniz saatlerdir. Dolayısıyla eğer dış mekanlara çıkacaksanız bu saatleri tercih edebilirsiniz. Diğer zamanlarda çıkmak zorunda kalıyorsanız polenlerden korunmak için dış mekanlara çıktığınızda geniş gözlükler, gerektiğinde mekanik bariyer etkisi sağlayan burun jelleri kullanılabilir. Polenlerin yoğun olduğu havalarda dışarı çıktığınızda; eve döndüğünüzde polenlerin giysilerinize ve ayakkabılarınıza yapışmış olacağını aklınızda tutmanızda fayda var. Dolayısıyla ayakkabılarınızı evin dışında çıkarmanız, giysilerinizi eve geldiğinizde hemen üstünüzden çıkarmanız, gün içinde ara ara yüzünüzü yıkayarak yapışan polenleri uzaklaştırmanız ve mümkünse eve döndüğünüzde duş alarak vücudunuza yapışan polenlerden kurtulmanız faydalı olacaktır.

Evinizi havalandırırken polenlerin havada daha az yoğun olarak bulunduğu sabah en erken saatleri ve akşam geç saatleri tercih edebilirsiniz. Eğer klima ve araba kullanıyorsanız polen filtrelerini de periyodik olarak değiştirmeyi ihmal etmeyiniz. Polenlerin havada en yoğun olduğu öğle saatlerinde pencerelerin açık tutulmaması, yine aynı şekilde araba camlarının da açık tutulmaması sizin polenlere daha az maruz kalmanızı sağlayacaktır.

Polen Alerjisi Nedir?

Yetişkinlerde Polen Alerjisi Nedir?

Merhaba, Ben Dr. Kürşat Epöztürk. Yetişkin Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanıyım. Bugün İstanbul’un güzel semtlerinden Emirgan’dayız. Buraya gelmekteki amacımız baharın keyfini çıkarmak ama maalesef dünyada milyonlarca insan polen alerjileri nedeniyle baharın ve yazın güzelliğini çıkartamıyorlar, bundan keyif alamıyorlar. Polenler bitkilerin çok ufak parçacıklarıdır ve bitkilerin üremesine yardımcı olurlar. Havaya saçılan polenler alerjik duyarlılığı olan insanların gözlerine, burunlarına, nefes yollarına ulaştıklarında onlarda muhtelif alerjik şikayetlere sebep olabilirler. Polen alerjisi olan insanlarda burunda kaşıntı, akıntı, burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde yaşarma ve kızarıklık tarzı şikayetler olabilir. Astım hastalarımızda polen mevsiminde eğer polen alerjileri de varsa astım şikayetlerinin arttığını görebiliyoruz. Yani nefes darlıkları, öksürükler, hırıltılar bu şikayetlere eşlik edebilir. Eğer sizin de ilkbahar ve yaz aylarında polen alerji şikayetleriniz oluyorsa çocuk hastalarımız için bir çocuk alerji uzmanı, yetişkin hastalarımız için bir yetişkin alerji uzmanı tarafından görülmesinde fayda vardır.