Polen Alerjisi Tedavisi

Doğru teşhis konulduktan sonra bazı ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi başarısı %100’e yakındır.Bahar alerjisi tedavisinde korunma, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi uygulanmaktadır.

Bahar ayalarında polenlerden korunmak için şu önlemler alınabilir.
Alerjik nezle, astım gibi polenlerin neden olduğu bir alerjik hastalığı olan çocuklar bazı önlemler almalıdır, çünkü bu çocukların polen alerjisine daha fazla yatkınlıkları vardır. Örneğin evden çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takılarak polenlere temas önlenmelidir. Ağız yerine burundan nefes alıp verilerek burnun filtre görevi yerine getirilmelidir. Polenlerin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla dolaşılmamalıdır. Dışarıda kalındığı sürece her fırsatta yüzler ve burunlar suyla yıkanarak polenlerden temizlenilmelidir. Dışarıda vakit geçirilmişse eve gelince kıyafetler değiştirilip duş alınmalıdır. Polenler kıyafetlerimize de yapışmaktadır. Bu önlemler de tedavi yöntemleri arasında bize yardımcı olacak ve ataklarımızın daha seyrek ve zayıf geçmesini sağlayacaktır.

Polenlerden Nasıl Korunurum?

Polenler, özellikle yılın belli zamanlarında yoğun miktarda bulunurlar. Rüzgarlar ile çok uzun mesafelere ulaşan polenler kapalı alanlarda da varlıklarını devam ettirebilirler. Bu durum polen alerjisi olan kişiler için biraz zorlayıcı olabilir. Ancak bununla birlikte alınabilecek bazı önlemler polene olan maruziyetinizi azaltabilir. Polenlerden korunma önlemleri şu şekilde detaylandırılabilir:

  • Polen sayısının çok olduğunu zamanlarda, hava durumu raporlarında polen sayısı ile ilgili bilgilendirmeler bulunur, mümkün olduğunca dışarı çıkmamaya özen gösterin.
  • Polen sayısının fazla olduğu zamanlarda camları ve kapıları açmamaya çalışın.
  • Polen sayısının yüksek olduğu zamanlarda kıyafetlerinizi ve yatak örtülerinizi dışarıda kurutmaktan kaçının.
  • Polen sayısının en yüksek olduğu; sabah, akşam veya gecenin erken saatlerinde parklar ve tarlalar gibi çimenli alanlardan kaçının.
  • Dışardan eve girildiğinde kıyafetleri mutlaka hemen değiştirin ve yıkayın.
  • Polenleri vücuttan atmak için her akşam düzenli olarak banyo yapın.
  • Çarşaf, nevresim, yatak örtüsü gibi malzemeleri her hafta en az bir kez yıkayın.
  • Dışarı çıktığınız zamanlarda gözlerinizi koruyucu ve göz çevrenizin etrafını saran gözlükler takın.
  • Dışardayken elinizin, gözünüze ve yüzünüze mümkün olduğunca az temasını sağlayın.
  • Klimalarınızda HEPA filtreleri kullanmaya özen gösterin. Bu filtreler polenlerin temizlenmesinde yardımcı olacaktır.

Bu gibi önlemler polenler ile olan temasını azaltıp alerjik reaksiyonunuzun şiddetini azaltma konusunda size yardımcı olacaktır.

Polen Alerjisi Tedavisi İlaçları

Polen alerjisinin belirtilerin şiddetine göre ya da kişilerin mevcut durumuna göre ilaç kullanımı yapılabilir. Polen alerjisi için kullanabileceğiniz reçetesiz ilaçlar da bulunur. Ancak herhangi bir ilaç almadan önce kesinlikle doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Bu şekilde doktorunuz ihtiyacınız olan ilacı almanızı sağlar, gereksiz ilaç kullanımının ve önüne geçmiş ve oluşabilecek yan etkileri izleyebilir. Polen alerjisinde kullanılabilecek bazı ilaçlar şunlardır:

Burun Steroidleri

Polen alerjilerinde burun tıkanıklığı çok yaygın görülen bir durumdur. Bu durumun önüne geçebilmek için burun spreyleri kullanılır. Burun spreyleri, burun tıkanıklığını, akıntısını, kaşıntısını veya hapşırma gibi diğer belirtilerin de hafiflemesini sağlar.

Antihistaminikler

Bu ilaçlar kimyasal histamine karşı etkilidir. Vücudunuz alerjik bir reaksiyon sırasında histamin üretir ve bu durum rahatsız edici belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Antihistaminikler haplarda ve burun spreylerinde bulunur. Haplar kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısını hedef alır. Burun spreyleri tıkanıklık, kaşıntılı veya burun akıntısı ve geniz akıntısı üzerinde çalışır.

Dekonjestanlar

Bu ilaçlar tıkalı burnunuzu açar. Psödoefedrin ve fenilefrin gibi bazı türleri hap veya sıvı olarak alabilirsiniz. Dekonjestan burun spreylerinin arka arkaya 3 günden fazla kullanılmaması gerekir. Aksi takdirde yeniden burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz.

Alerji Aşısı (immünoterapi)

Aşı tedavisinde vücut, alerjene yani alerjik reaksiyona neden olan maddeye karşı alıştırılır. Vücudunuzun alerjene karşı zamanla dirençli hale gelmesi sağlanır. Bu tedavinin süresi değişkenlik göstermekle birlikte 1-3 yıl arası sürebilir.

Polen Alerjisi Tedavisi Nasıl Olmalı?

Polen alerjisinde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedavi yöntemleri genellikle alerjiyi yönetmeye ve kontrol altına almayı sağlayan tedavilerdir. Diğer alerjilerde de olduğu gibi alerjiden kaçınmak en etkili tedavi yöntemidir. Ancak polenlerin her yerde bulunması ve gözle görülemeyen polenlerin bile alerjik reaksiyona yol açması, alerjenden kaçınmayı zorlaştırıyor. Polen alerjisinin tedavisi şu yöntemleri içerir:

Antihistaminikler; bu ilaçlar belirtilerinizin azaltır ve daha rahat hissetmenizi sağlar.

Dekonjestanlar; bu burun spreyleri kaşıntı ve tıkanıklığı geçici olarak geçirebilir. Kısa süreli bir çözümdür.

Nazal kortikosteroid spreyleri; oluşan iltihabı ve burun ile ilgili belirtilerin azalmasında etkilidir.

Bu ilaçlar alerjik reaksiyonun oluşmasına engel olmaz. Sadece alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin hafiflemesi konusunda size yardımcı olabilir. Bu ilaçlardan herhangi birini kullanmadan önce alerji uzmanınıza danışmanız gerekir. Alerji uzmanınız belirtilerinize ve size uygun ilacı almanız konusunda yardımcı olacaktır.

Polen alerjisinde belirtileri ortadan kaldıran ve kalıcı bir rahatlama sağlayan alerji iğneleri bulunur. Alerji iğneleri, alerjenin bir dizi enjeksiyonunu içeren bir immünoterapi türüdür, aşı tedavisi olarak da bilinir. Uygulanan aşıdaki alerjen miktarı zamanla kademeli olarak artar. Bağışıklık sisteminizin alerjik reaksiyona neden olan alerjene tepkisini değiştirerek reaksiyonlarınızın şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Alerji aşıları tedavisi uzun süreli bir tedavidir ve süresi değişiklik gösterebilir. Genel olarak 1 ila 3 yıl arası süren bir tedavi yöntemidir.

Polen Alerjisi Olanlar Propolis Tüketebilir Mi?

Polen alerjisi, genellikle mevsimsel olarak yılın belli dönemlerinde şiddetlenen ve etkisi rahatsız edici olan bir alerji türüdür. Polen alerjisine, bitkilerdeki polenler sebep olur ve çok sayıda polen çeşidi bu alerjiden sorumlu olabilir. Polen alerjisi olan kişiler, polenlerden elde edilen ya da içerisinde polen bulunan herhangi bir yiyeceği yiyip yememe konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Özellikle son zamanlarda sıklıkla kullanılan ve kullanım alanı gittikçe genişleyen propolis polen alerjisi olan kişiler tarafından merak edilen bir konu haline geldi.

Propolis; bal arılarının kovanlarını inşa etmek, onarmak ve korumak için ürettikleri bir yapıştırıcıdır. Propolis üretilirken arılar çeşitli bitkilerin polenlerinden yararlanırlar. Bu durum da polen alerjisi olan kişiler propolis tüketebilir mi sorusunu gündeme getiriyor. Bu sorunun cevabı şu şekilde yanıtlanabilir; polen alerjisi olan kişilerde propolis tüketmek bazen zararlı olabilir. Bu nedenle propolis tüketen ve belirti gösteren kişilerin propolis tüketmemesi önerilmektedir. Ancak propolis tükettikten sonra herhangi bir sorun olmuyorsa o zaman propolis tüketmenizde sorun olmayacaktır.

Polen Alerjisinde Akupunktur Etkili Midir?

Polen alerjisinin yaygın görülen bir durum olması, çeşitli tedavi seçeneklerini de beraberinde getirmiştir. Polen alerjisi olan kişiler, antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri gibi rahatlatıcı çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar alerjik reaksiyonun oluşmasına engel olamaz. Sadece belirtilerin hafiflemesini sağlar. Bu gibi durumlar polen alerjisi olan kişilerin alternatif tedavi yöntemi aramasına sebep olabiliyor.

Polen alerjisinde akupunktur tedavisi etkili midir sorusu polen alerjisi olan kişiler tarafından sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. Ancak; akupunkturun polen alerjisine etkisi üzerine kanıtlanmış bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bazı hastaların plasebo etkisiyle kendini daha iyi hissettikleri görülmüştür.