Alerjik Nezle Tedavisi

Alerjik nezleyi tetikleyen birçok alerjen havada bulunur, bu nedenle bunlardan her zaman kaçınamazsınız. Semptomlarınız tetikleyicilerden kaçınarak iyi bir şekilde kontrol edilemiyorsa, alerji uzmanınız burun tıkanıklığını, hapşırmayı ve kaşıntılı burun akıntısını azaltan ilaçlar önerebilir. Ağızdan alınan tabletler, sıvı ilaçlar, burun spreyleri ve göz damlaları gibi pek çok biçimde mevcutturlar. Bu ilaçlar şu şekilde detaylandırılabilir: Bazı ilaçların yan etkileri olabilir, bu nedenle bu tedavileri alerji uzmanınızla görüşün, böylece istediğiniz hayatı yaşamanıza yardımcı olabilirler.

Burun içi kortikosteroidler

Burun içi kortikosteroidler, alerjik nezleyi tedavi etmek için etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli ölçüde azaltabilirler.

Antihistaminikler

Antihistaminikler genellikle alerjik nezleyi tedavi etmek için kullanılır. Alerjik reaksiyon meydana geldiğinde histamin adı verilen bir kimyasal madde salınır. Alerjik reaksiyonun belirtilerinin çoğundan histamin sorumludur. Antihiatamik ilaçlar ise histamine karşı koyar ve belirtileri hafifletir. Antihistaminikler göz damlalarında, burun spreylerinde ve en yaygın olarak oral tabletlerde ve şurupta bulunur.

Antihistaminikler, aşağıdaki gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olur:

  • Hapşırma ve kaşıntılı, burun akıntısı,
  • Gözde kaşıntı, yanma ve kızarıklık,
  • Kaşıntılı cilt, kurdeşen ve egzama.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar, burunda oluşan tıkanıklık ve basıncın giderilmesine yardımcı olan ilaçlardır. Antihistaminik içermezler, bu nedenle antihistaminik yan etkilere neden olmazlar.

Diğer burun spreyleri

Salin burun spreyleri, kuru burun geçişleri veya kalın burun mukusu gibi semptomları önlemeye yardımcı olacaktır. Dekonjestan burun spreylerinin aksine, tuzlu burun spreyi gerektiği sıklıkta kullanılabilir. 

Leukatrien yolağı inhibitörleri

Lökotrien yolağı inhibitörleri (montelukast, zafirlukast ve zileuton), vücutta alerjik rinit semptomlarına neden olabilen bir madde olan lökotrienin etkisini bloke eder. Bu ilaçlar aynı zamanda astımı tedavi etmek için de kullanılır ve sadece reçete ile alınabilir.

İmmünoterapi

İlaçlarla tedaviye iyi yanıt vermeyen veya ilaçlardan yan etkiler yaşayan, kaçınılmaz alerjen maruziyeti olan veya alerjilerine daha kalıcı bir çözüm isteyen kişilere immünoterapi önerilebilir. İmmünoterapide amaç vücudu alerjen maddeye duyarsız hale getirmektir. Kademeli olarak az miktarda alerjene özütünden hazırlanan aşı, enjeksiyon şeklinde yapılır. Bu tedavinin başarı oranı yüksektir ve tedavi birkaç yıl devam edebilir. 

Göz alerjisi preparatları ve göz damlaları

Göz alerjisi preparatları, gözler, riniti tetikleyen, kızarıklığa, şişmeye, sulanmaya ve kaşıntıya neden olan aynı alerjenlerden etkilendiğinde yardımcı olabilir. Göz damlaları ve oral ilaçlar, bazı göz alerjisi belirtilerinin kısa süreli rahatlaması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine de tüm belirtileri hafifletmeyebilirler ve bu damlaların bazılarının uzun süreli kullanımı durumunuzun kötüleşmesine neden olabilir. 

***Alerjik nezlenin tedavisinde kullanılabilecek çok sayıda ilaç vardır. Hangi ilacı kullanacağınız konusunda alerji uzmanınıza danışmanız sizin için faydalı olacaktır. Bazı ilaçların yan etkileri sağlığınızı olumsuz etkileyebilir ve belirtilerinizin şiddetlenmesine neden olabilir. Bu sebeple reçetesi satılan herhangi bir ilacı almadan önce alerji uzmanınızdan tavsiye almanız gerekir.