Aşı Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
Aşı tedavisi dediğimiz immunoterapi tedavisinin başarı oranı çok yüksektir.
Bu tedavi ile ilaç kullanım ihtiyacı azalmakta ve hayat kalitesi çok artmaktadır.
Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı damla şeklinde metotları vardır. Her iki yöntem de hastalığın ciddiyeti, alerjen tipine göre seçilirse başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Ancak çocuklarda aşı tedavisinin hangi alerjenden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği sadece ve sadece çocuk alerjisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavinin başarısız olmasına ve hatta çok ciddi yan etkilerle karşı karşıya kalınabilir. Böyle bir risk ile karşılaşmamak için çocuk alerji uzmanlarından yardım almak gerekmektedir.
Aşı tedavisi üç türdür.
1-Dil altı damla aşı
2- Tablet aşı
3- Cilt altına enjeksiyon aşı
Cilt altı aşılar da iki türdür. Yıl boyu yapılan ve mevsim öncesi olmak üzere iki türlüdür.
Dil altı aşı tedavisi 3, ciltten yapılan aşı ise 5 yaşından itibaren yapılmaktadır.
Çocuk yaş grubunda aşı tedavisi konusunda eğitim alan tek uzmanlık alanı Çocuk Alerji uzmanları olduğu için alerji aşısının gerekip gerekmediği, aşı tedavisinde uygulanacak aşının hangi karışımdan yapılması gerektiği ve yan etkiler gelişince nasıl davranılması gerektiği konusunda da çocuk alerji uzmanları eğitim almıştır.
3 ile 5 yıl gibi uzun süre yapılacak aşı tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi ve yan etkiler çıkınca ne yapılması gerektiği konusunda çocuğunuz risk altında kalabilir. Aşı başlanmaması gereken durumda aşı tedavisine başlanmak zorunda kalmış olabileceğiniz gibi yanlış bir karışımla uzun süre aşı yapılıp zaman kaybedebilirsiniz. Bu nedenlerle çocuklarda aşı tedavisi çocuk alerji uzmanlarınca yapılmalıdır.
Aşı Tedavisi Kaç Çeşittir ve Kaç Yaşında Yapılır?
Aşı tedavisi üç türdür. Bunlar;
1-Dil altı damla
2- Tablet
3- Cilt altı enjeksiyon
Cilt altı aşılar da iki türdür. Yıl boyu yapılan ve mevsim öncesi olmak üzere iki türlüdür. Dil altı aşı tedavisi 3, ciltten yapılan aşı ise 5 yaşından itibaren yapılmaktadır.
Dil Altı Aşı Tedavisi
Dil altı aşı tedavisinde tedavi hastalığın ciddiyeti, alerjen tipine göre seçilirse başarılı sonuçlar sağlamaktadır.
Dil altı aşılar her çocuğa özel hazırlanır. Standart bir aşı olup eczaneden temin edilebilecek bir ilaç değildir. Çocuğa özel hazırlanıp yurt dışından getirtilmektedir. Ancak çocuklarda aşı tedavisinin hangi alerjenden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği sadece ve sadece çocuk alerjisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavinin başarısız olmasına ve hatta çok ciddi yan etkilerle karşı karşıya kalınabilir.
Cilt Altı Enjeksiyon Aşı Yöntemi
Cilt altı aşılar da iki türdür. Yıl boyu yapılan ve mevsim öncesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hangi aşının hangi çocuğa yapılacağını sadece çocuk alerji uzmanları karar vermektedir.
Aşıda Kortizon Var Mı?
Alerji aşılarında kortizon yoktur. Alerji aşılarında sadece alerjen vardır. Örneğin polen aşısında polenler vardır. Ev tozu mite aşısında mite alerjenleri vardır. Bu nedenle kesinlikle kortizon yoktur. İlerideki günlerde herhangi bir yan etki olmaz. Kısırlık, karaciğer zararı gibi herhangi bir organa zararı yoktur.
Aşının Zararı Var Mıdır?
Aşı tedavisi uzun vadede herhangi bir zarar yaratmaz ancak yapıldığı an itibari ile bazı yanetkilerden söz edilebiilir. Dil altı aşıları sonrasında dudakta ve dilde şişme, dilaltında aft gelişmesi ve karın ağrısı gibi bazı belirtiler görülebilir. Ancak bu belirtiler genelde hafiftir. Cilt altı enjeksiyon aşıları ise sonrasında aşı yapılan yerde şişlik, kızarıklık, hafif yorgunluk gibi bazı belirtiler görülebilir. Nadiren de ciddi alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu ciddi reaksiyon aşıdan sonra 30 dakika içinde görüldüğü için aşı sonrası 30 dakika gözetim altında tutulmalıdır.
Aşı Tedavisi Nasıl Etki Yapar?
Aşı tedavisinin olumlu etkileri vardır. Aşı tedavisi çocukların hayat kalitesini artırmakta ve ilaç gereksinimini azaltmaktadır. Başka alerjilerin gelişmesini engeller. Bu sebepten faydalıdır. Tedavi başarısı yüksektir. Ancak çocuklarda aşı tedavisinin hangi alerjenden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği sadece ve sadece çocuk alerjisi uzmanlarınca olmaktadır. Aksi takdirde tedavinin başarısız olmasına ve hatta çok ciddi yan tesirlerle karşı karşıya kalınabilir.
Polen Alerjisi Aşısı Kimlere Yapılır?
Polen aşısı şu kişilere yapılabilir ancak çocuklara aşı tedavisi gerekliliği ve nasıl yapılacağı konusunda tek yetkili uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır. Alerji nedeniyle olduğu kesinleşen astımlı, alerjik nezleli çocuklara yapılması tavsiye edilir. Öncelikle astım ve alerjik nezle belirtileri olan çocuklara ciltten alerji testi yapılır ve test sonucuna göre ve çocuğun çıkan alerjiden etkilenip etkilenmediğine göre karar verilir.
Polen Alerjisinde Kimlere Aşı Yapılmaz?
İmmünoterapi genellikle polen alerjisi olan herkese yapılabilmektedir. Bazı kalp ve akciğer hastalıklarına sahip kişilerde daha riskli olabilmektedir. Alerji doktorunuza kullandığınız bütün ilaçları ve bütün hastalıkları anlatarak alerji aşısının yapılıp yapılamayacağı konusunda daha ayrıntılı bir bilgi alabilirsiniz.
Polen Aşısı Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?
Dil Altı Aşı tedavisinde aşı uygulama süresi en az 3 yıl, en fazla 5 yıldır. 3 yaşından sonra başlanabilir. Cilt altı aşıya ise 5 yaşından sonra başlanabilir. Aşı tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Aşı tedavisi ile ilaç kullanma ihtiyacı azalmakta veya bitmektedir. Hayat kalitesi artmaktadır.
Polen Aşısı Nasıl Saklanmalıdır?
Aşıların saklama şekli önemlidir. Buzdolabı rafında veya kapağında saklanabilir 2 ile 8 derece arasında saklanmalıdır. Buzluk veya dipfrize konulmamalıdır. Buzdolabı dışında tutulmamalıdır. Buzdolabı dışında uzun süre tutulursa yapılan aşının etkisi olmaz.
Polen Alerjisi Aşısı Kesin Çözüm Mü, Faydaları Nelerdir?
Aşı tedavisi çok büyük olasılıkla kesin tedaviye ulaşmaktadır. Alerjik bronşit / çocuk astım hastalarında 8-14 yaş arasında yani ergenlikte hastalığın geçme veya şiddetinin azalma olasılığı mümkündür. Her iki çocuktan birisi bu hastalığı ergenlite atlatamamaktadır. Koruyucu ilaç ihtiyacı devam etmektedir. Çocuk astımında aşı tedavisi ile hastalığın atlatılma olasılığı % 80-90’ın üzerine yükselmektedir. Güvenilir bir uygulama olduğundan koruyucu ilaç almak zorunda olan astımlı ve alerjik nezleli tüm hastalar dil altı damla aşıya uygun olup olmadıkları yönünde değerlendirilmelidir ve çocuk bu aşı için uygunsa ailelere bu seçenek mutlaka sunulmalıdır.
İmmünoterapi, alerji tedavisine en yakın şeydir. Genellikle semptomları tamamen ortadan kaldırmasa bile, semptomları genellikle yaklaşık üçte iki oranında azaltır. Alerjik rinit (saman nezlesi) için kullanıldığında antihistaminikler ve kortikosteroid burun spreyleri üzerinde ek fayda sağlar. 3 yıllık bir immünoterapi sürecinin faydaları 5 ila 8 yıl sürmelidir.